Blog

Blog yayınlarımızı takip edin...

İlerle

15 Ekim Dünya El Yıkama Günü

Bütün dünyada 15 Ekim 2008 tarihinden itibaren bugün Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) tarafından el yıkama günü olarak kabul edilmiştir.
COVID-19 salgınının arttığı bugünlerde el yıkamanın önemi daha çok anlaşılır oldu. İstanbulda son açıklanan verilere göre Covid-19 vakası sayısı son 1 ayda %50 oranında arttı. Günlük hayatta çevreyle en çok etkileşim halinde olan ve kirlenen organımız ellerimizdir. Ellerimiz temiz gibi görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazitler gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir.
Fomy ile el yıkamak; başta soğuk algınlığı olmak üzere grip, ishal ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları da olmak üzere, mikropların bulaşmasını önlemek için en basit ve en etkili yöntemdir. Ellerde 150 çeşit bakteri bulunmaktadır. Saatte yaklaşık 25 kez elimizi ağzımıza, burnumuza, gözümüze götürdüğümüzden hastalıkların geçişinde eller çok  önemli bir yer tutmaktadır. Sadece el yıkama ile ishal olgularının sayısı %50, solunum yolu enfeksiyonu sayısı %25 oranında azalmaktadır.
Günlük yaşamda birçoğumuz öksürürken mendil kullanmak yerine ağzımızı elimizle kapatır ve avucumuzun içine hapşırırız sonrasında yakınımızdaki kişilerle tokalaşarak ayrılırız.
Ellerimizi hastalık bulaştırma, yayma aracı olarak kullanmış oluruz. Grip  virüsleri ellerde saatlerce canlı kalabilir. Bu nedenle sadece el yıkama ayrı bir önem kazanmaktadır.
Yıkayarak Ellerin bir virüs yayıcı olması önlenebilir. Virüs ile kirlenmiş ellerle tokalaşmak, kapı kollarına, asansör, cep telefonu, bankamatik düğmeleri gibi vs.
dokunmak dokunulan her yerin virüs ile kirlenmesine hastalığın yayılmasına sebep olur. Bu nedenle, kirli eller ile hasta olanların  el temizliğine dikkat etmesi  çok önemlidir.
Yemeklerden önce ve yemeklerden sonra Fomy köpük sabun ile ellerimizi yıkama alışkanlığı kazanmalıyız ve çocuklarımıza da kazandırmalıyız.
El yıkama etkili olması açısından şöyle özetlenebilir; Ellerinizi suyla ıslatın Fomy dispenserinden bir defa Fomy köpük sabun alın ve 15-20 saniye sürede özellikle başparmak, parmak aralarını ve parmak uçlarını uygun teknikle yıkayınız.